Działania szkoły promującej zdrowie 2020/2021
Szkoła Podstawowa w Jezierzycach przystąpiła do realizacji programu – „Dobrze jemy”.
Program realizowany jest w klasach 0-III szkoły podstawowej.
Celem programu jest edukacja żywieniowo-kulinarna poprzez przekazywanie wiedzy teoretycznej dotyczącej zasad zdrowego odżywiania, sposobu komponowania diety, wiedzy dotyczącej tego w jaki sposób mądrze robić zakupy, ale i tego jak jedzenie wpływa na nasz organizm z praktycznymi zajęciami, dzięki którym dzieci zdobędą praktyczne umiejętności takie jak krojenie, siekanie, poznają sprzęty kuchenne, nauczą się zasad higieny i pracy w kuchni.
Agnieszka Hinc
Szkoła Podstawowa w Jezierzycach realizuje projekt:
"ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM"
Projekt realizowany jest w klasach I-III szkoły podstawowej.
Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.
Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.
Z uwagi na sytuację epidemiologiczną nasi uczniowie będą realizowali etap wiosenny projektu.
Agnieszka Hinc
Znaczenie owoców i warzyw w życiu człowieka
W ramach programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” uczniowie klasy 3 b poznawali znaczenie owoców i warzyw dla zdrowia człowieka. Warto je jeść, aby zachować zdrowie i mieć siły do zabawy i nauki. Rozwiązywali zagadki o wybranych warzywach i owocach , następnie wykonali prace plastyczne.
Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu
7 maja uczniowie klasy II b kolejny raz wzięli udział w warsztatach kulinarnych w ramach projektu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. Uczniowie tym razem wspólnie z Marchwianem przygotowali pyszną i zdrową sałatkę, której głównym składnikiem był pomidor. Pomidorkom na talerzu towarzyszyła rzodkiewka, szczypiorek, mozzarella, oliwki i bazylia. Zdrowa sałatka wszystkim bardzo smakowała.
Poniżej prezentujemy klasę IIb z wychowawcą podczas warsztatów kulinarnych.
Zdrowe i sportowe poniedziałki
W ramach zdrowych i sportowych poniedziałków uczniowie klasy IIIa uczestniczyli w konkursie skoków na skakance. Zadanie polegało na wykonaniu jak największej liczby skoków w czasie 1 minuty. Metoda skakania była dowolna. Podczas wykonywania zadania można było 3 razy „skusić”. Wynik całej klasy, to 643 skoki. W dalszej części dzieci wykonały prace plastyczne zachęcające do spożywania owoców i warzyw w każdym posiłku. Działanie to przybliża szkołę do uzyskania Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie.
Rzeżucha i ZYGZAK w 1 a
W ramach działań "Szkoły promującej zdrowie" rozmawialiśmy, jakiś czas temu, na temat zdrowej diety i właściwych nawyków żywieniowych. Przy okazji omawiania wpływu światła słonecznego na życie ludzi, zwierząt i roślin założyliśmy "hodowle" rzeżuchy. Jedną w warunkach naturalnych a drugą bez dostępu światła. Efekty widać na zdjęciach. Z kolei "ZYGZAK" to taniec, który dzisiaj próbowaliśmy opanować z okazji sportowych poniedziałków.
Dlaczego powinniśmy wybierać wodę i dużo się ruszać?
Od miesięcy nasza szkoła promuje zdrowie i sprawność fizyczną w sportowych poniedziałkach. Celem naszych działań jest zdobycie certyfikatu „Szkoła Promująca Zdrowie” W ramach tych działań uczniowie klasy III a uczestniczyli w zajęciach mających na celu zrozumienie roli, jaką spełnia woda w organizmie człowieka. Oglądając film pt. „Dlaczego powinniśmy wybierać wodę i dużo się ruszać?” dzieci dowiedziały się, że organizm człowieka traci wodę przez cały czas, a najwięcej podczas ważnej dla zdrowia aktywności fizycznej. Bohaterowie filmu: Marchwian, Ula i Patryk odpowiedzieli na nurtujące uczniów pytania dotyczące metabolizmu człowieka, napojów korzystnych dla naszego organizmu i sposobu uzupełniania utraconej wody.
Po obejrzeniu filmu i podzieleniu się swoimi wrażeniami, uczniowie przygotowali w swoich domach zdrową i smaczną smakową wodę z owocami cytrusowymi, miętą i miodem. Tak przygotowana lemoniada smakowała wszystkim domownikom. Polecamy i zachęcamy do samodzielnego jej wykonania. Smacznego!
Zdrowo i sportowo w 1 a
Zdrowo - ponieważ rozmawialiśmy o różnych specjalnościach lekarskich, przy okazji przypominając sobie zasady zdrowego stylu życia.
Sportowo - bo w pocie czoła wykonywaliśmy ćwiczenia przy muzyce, śledząc ich prezentację na ekranach. Był żuraw i łódeczka, góra - dół i jabłuszko. Każdemu przyda się chwila oddechu i "odklejenie" od komputera i fotela. Następnym razem będziemy wykonywać kolejne zadania.
Zdrowo Jemy ze Szkołą na Widelcu
Uczniowie kl. II b zrealizowali dziś zagadnienia z programu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. Dzieci przypomniały sobie Piramidę zdrowego żywienia, dowiedziały się, że witaminy z warzyw i owoców wchłaniają się do naszego organizmu tylko wtedy, gdy wraz z nimi spożywamy zdrowe tłuszcze. Na potwierdzenie wiedzy teoretycznej dzieci samodzielnie wykonały zdrowe śniadanie z wykorzystaniem nowalijek.
Na zdjęciach poniżej uczniowie klasy II b w czasie zajęć.
Warsztaty kulinarne
Nie od dziś wiadomo, że żywienie w okresie dzieciństwa w dużym stopniu wpływa również na stan zdrowia w dorosłym życiu. Jeżeli chcemy, aby dzieci prawidłowo się rozwijały i cieszyły dobrym zdrowiem do późnej starości, powinniśmy nie tylko zadbać o jakość diety w okresie rozwoju, ale także zaszczepić w uczniach zdrowe nawyki na całe życie. Kolejne warsztaty kulinarne online odbyły się w klasie 3 b. Uczniowie z pomocą rodziców przygotowali zdrową i pyszną pastę jajeczną z dodatkiem ulubionych, wiosennych warzyw. Poniżej na zdjęciach uczniowie klasy 3 b, rodzice uczniów i wychowawczyni Barbara Groszek.
Wiosenne kanapki
Już kolejny raz uczniowie klasy III spotkali się z Marchwianem w ramach działań zmierzających do uzyskania Certyfikatu Szkoła Promująca Zdrowie. Podczas spotkania dzieci poznawały różne rodzaje ziół i przyczyny, dla których warto dodawać je do posiłków. W oparciu o poznane zasady, uczestnicy spotkania samodzielnie przygotowali zdrowe i kolorowe kanapki, na których na pierwszym miejscu umieściły się warzywa: sałata, ogórek i pomidor, obficie posypane szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki. Stawiamy na zdrowie.
Zdrowe i sportowe poniedziałki
W ramach zajęć zdrowe i sportowe poniedziałki, uczniowie klasy 2 a posadzili rzeżuchę. Zajęcia praktyczne poprzedziła pogadanka na temat walorów jej spożywania. Dzieci dowiedziały się, iż ta roślina powinna gościć na naszym stole przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, gdyż jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C i mikroelementów.
Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu
W ramach programu „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu” uczniowie klasy III b zrealizowali scenariusz o mikrobach. Celem zajęć było kształtowanie zachowań prozdrowotnych, rozwijanie umiejętności prawidłowego mycia rąk oraz utrwalenie wiedzy na temat zagrożeń związanych z brakiem higieny osobistej. „Jak mieć czyste ręce „ to temat zrealizowanych zajęć, podczas których uczniowie dowiedzieli się , co to są mikroorganizmy, które nie są widoczne gołym okiem. Po zapoznaniu się z kolejnymi etapami prawidłowego mycia rąk uczniowie wykonali eksperyment, który pokazuje jak działa mydło. Wystarczy na talerz wlać troszeczkę wody, Posypujemy ją pieprzem, równo po całej powierzchni. Dotykamy wody palcem- nic się nie dzieje. Następnie moczymy palec w mydle i ponownie dotykamy powierzchni wody. Tym razem pieprz migruje w kierunku brzegów naczynia, tak jakby uciekał. Tak właśnie można sobie wyobrazić, że większość mikrobów ucieka z naszych rąk, kiedy je myjemy mydłem.
Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu
W poniedziałek w klasie IIIa odbyły się warsztaty kulinarne, na których dzieci wykonały jabłkowo-orzechowe kanapki w ramach programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”.
Na zdjęciach poniżej uczniowie klasy IIIa.
Pięknie, zdrowo i kolorowo w I a
Przez kilka dni rozmawialiśmy, między innymi, o zdrowiu, o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywaniu jako jednym z jego elementów. Dzieci rozpoznawały owoce i warzywa. W domach wykonały piękne i zdrowe kanapki, które można podziwiać na zdjęciach.
Zdrowo i smacznie w zerówce
W piątek uczniowie klasy 0 poznali działanie blendera kielichowego. Zajęcia poświęcone przydatnym w domu urządzeniom stały się inspiracją do stworzenia pysznego i zdrowego koktajlu. Dzieci samodzielnie pokroiły niezbędne składniki, z zainteresowaniem przyglądały się jak banan, awokado, szpinak, sok z cytryny i sok jabłkowy zamieniają się w pożywny ”Zielony koktajl”. Był on tak dobry, że wszyscy prosili o dokładkę! Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!