Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Szkoła Podstawowa w Jezierzycach

Działania szkoły promującej zdrowie 2020/2021

Szkoła Podstawowa w Jezierzycach przystąpiła do realizacji programu – Dobrze jemy”.

Program realizowany jest w klasach 0-III szkoły podstawowej.

Celem programu jest edukacja żywieniowo-kulinarna poprzez przekazywanie wiedzy teoretycznej dotyczącej zasad zdrowego odżywiania, sposobu komponowania diety, wiedzy dotyczącej tego w jaki sposób mądrze robić zakupy, ale i tego jak jedzenie wpływa na nasz organizm z praktycznymi zajęciami, dzięki którym dzieci zdobędą praktyczne umiejętności takie jak krojenie, siekanie, poznają sprzęty kuchenne, nauczą się zasad higieny i pracy w kuchni.

Agnieszka Hinc

 

 

 

Szkoła Podstawowa w Jezierzycach realizuje projekt:

"ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM"

Projekt realizowany jest w klasach I-III szkoły podstawowej.

Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.

 

Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.

Z uwagi na sytuację epidemiologiczną  nasi uczniowie będą realizowali etap wiosenny projektu.

Agnieszka Hinc

 

 

Znaczenie owoców i warzyw w życiu człowieka

W ramach programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” uczniowie klasy 3 b poznawali znaczenie owoców i warzyw dla zdrowia człowieka. Warto je jeść, aby zachować zdrowie i mieć siły do zabawy i nauki. Rozwiązywali zagadki o wybranych warzywach i owocach , następnie wykonali prace plastyczne.

 

 

 

Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu

7 maja uczniowie klasy II b kolejny raz wzięli udział w warsztatach kulinarnych w ramach projektu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu.  Uczniowie tym razem wspólnie z Marchwianem przygotowali pyszną i zdrową sałatkę, której głównym składnikiem był pomidor. Pomidorkom na talerzu towarzyszyła rzodkiewka, szczypiorek, mozzarella, oliwki i bazylia. Zdrowa sałatka wszystkim bardzo smakowała.

Poniżej prezentujemy klasę IIb z wychowawcą podczas warsztatów kulinarnych.

 

 

 

 

 

 

Zdrowe i sportowe poniedziałki

W ramach zdrowych i sportowych poniedziałków uczniowie klasy IIIa uczestniczyli w konkursie skoków na skakance. Zadanie polegało na wykonaniu jak największej liczby skoków w czasie 1 minuty. Metoda skakania była dowolna. Podczas wykonywania zadania można było 3 razy „skusić”. Wynik całej klasy, to 643 skoki. W dalszej części dzieci wykonały prace plastyczne zachęcające do spożywania owoców i warzyw w każdym posiłku. Działanie to przybliża szkołę do uzyskania Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie.

 

 

 

 

Rzeżucha i ZYGZAK w 1 a

W ramach działań "Szkoły promującej zdrowie" rozmawialiśmy, jakiś czas temu, na temat zdrowej diety i właściwych nawyków żywieniowych. Przy okazji omawiania wpływu światła słonecznego na życie ludzi, zwierząt i roślin założyliśmy "hodowle" rzeżuchy. Jedną w warunkach naturalnych a drugą bez dostępu światła. Efekty widać na zdjęciach. Z kolei "ZYGZAK" to taniec, który dzisiaj próbowaliśmy opanować z okazji sportowych poniedziałków.

 

 

 

 

Dlaczego powinniśmy wybierać wodę i dużo się ruszać?

Od miesięcy nasza szkoła promuje zdrowie i sprawność fizyczną w sportowych poniedziałkach. Celem naszych działań jest zdobycie certyfikatu „Szkoła Promująca Zdrowie” W ramach tych działań uczniowie klasy III a uczestniczyli w zajęciach mających na celu zrozumienie roli, jaką spełnia woda w organizmie człowieka. Oglądając film pt. „Dlaczego powinniśmy wybierać wodę i dużo się ruszać?” dzieci dowiedziały się, że organizm człowieka traci wodę przez cały czas, a najwięcej podczas ważnej dla zdrowia aktywności fizycznej. Bohaterowie filmu: Marchwian, Ula i Patryk odpowiedzieli na nurtujące uczniów pytania dotyczące metabolizmu człowieka, napojów korzystnych dla naszego organizmu i sposobu uzupełniania utraconej wody.

Po obejrzeniu filmu i podzieleniu się swoimi wrażeniami, uczniowie przygotowali w swoich domach zdrową i smaczną smakową wodę z owocami cytrusowymi, miętą i miodem. Tak przygotowana lemoniada smakowała wszystkim domownikom. Polecamy i zachęcamy do samodzielnego jej wykonania. Smacznego!

 

 

 

 

Zdrowo i sportowo w 1 a

Zdrowo - ponieważ rozmawialiśmy o różnych specjalnościach lekarskich, przy okazji przypominając sobie zasady zdrowego stylu życia.
Sportowo - bo w pocie czoła wykonywaliśmy ćwiczenia przy muzyce, śledząc ich prezentację na ekranach. Był żuraw i łódeczka, góra - dół i jabłuszko. Każdemu przyda się chwila oddechu i "odklejenie" od komputera i fotela. Następnym razem będziemy wykonywać kolejne zadania.

 

 

 

 

Zdrowo Jemy ze Szkołą na Widelcu

Uczniowie kl. II b zrealizowali dziś zagadnienia z programu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. Dzieci przypomniały sobie Piramidę zdrowego żywienia, dowiedziały się, że witaminy z warzyw i owoców wchłaniają się do naszego organizmu tylko wtedy, gdy wraz z nimi spożywamy zdrowe tłuszcze. Na potwierdzenie wiedzy teoretycznej dzieci samodzielnie wykonały zdrowe śniadanie  z wykorzystaniem nowalijek.

Na zdjęciach poniżej uczniowie klasy II b w czasie zajęć.

 

 

 

 

Warsztaty kulinarne

Nie od dziś wiadomo, że żywienie w okresie dzieciństwa w dużym stopniu wpływa również na stan zdrowia w dorosłym życiu. Jeżeli chcemy, aby dzieci prawidłowo się rozwijały i cieszyły dobrym zdrowiem do późnej starości, powinniśmy nie tylko zadbać o jakość diety w okresie rozwoju, ale także zaszczepić w uczniach zdrowe nawyki na całe życie. Kolejne warsztaty kulinarne online odbyły się w klasie 3 b. Uczniowie z pomocą rodziców przygotowali zdrową i pyszną pastę jajeczną z dodatkiem ulubionych, wiosennych warzyw. Poniżej na zdjęciach uczniowie klasy 3 b, rodzice uczniów i wychowawczyni Barbara Groszek.

 

 

 

 

Wiosenne kanapki

Już kolejny raz uczniowie klasy III spotkali się z Marchwianem w ramach działań zmierzających do uzyskania Certyfikatu Szkoła Promująca Zdrowie. Podczas spotkania dzieci poznawały różne rodzaje ziół i przyczyny, dla których warto dodawać je do posiłków. W oparciu o poznane zasady, uczestnicy spotkania samodzielnie przygotowali zdrowe i kolorowe kanapki, na których na pierwszym miejscu umieściły się warzywa: sałata, ogórek i pomidor, obficie posypane szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki. Stawiamy na zdrowie.

 

 

 

 

Zdrowe i sportowe poniedziałki

W ramach zajęć zdrowe i sportowe poniedziałki, uczniowie klasy 2 a posadzili rzeżuchę. Zajęcia praktyczne poprzedziła pogadanka na temat walorów jej spożywania. Dzieci dowiedziały się, iż ta roślina powinna gościć na naszym stole przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, gdyż jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C i mikroelementów.

 

 

 

Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu

W ramach programu „Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu” uczniowie klasy III b zrealizowali scenariusz o mikrobach. Celem zajęć było kształtowanie zachowań prozdrowotnych, rozwijanie umiejętności prawidłowego mycia rąk oraz utrwalenie wiedzy na temat zagrożeń związanych z brakiem higieny osobistej. „Jak mieć czyste ręce „ to temat zrealizowanych zajęć, podczas których uczniowie dowiedzieli się , co to są mikroorganizmy, które nie są widoczne gołym okiem. Po zapoznaniu się z kolejnymi etapami prawidłowego mycia rąk uczniowie wykonali eksperyment, który pokazuje jak działa mydło. Wystarczy na talerz wlać troszeczkę wody, Posypujemy ją pieprzem, równo po całej powierzchni. Dotykamy wody palcem- nic się nie dzieje. Następnie moczymy palec w mydle i ponownie dotykamy powierzchni wody. Tym razem pieprz migruje w kierunku brzegów naczynia, tak jakby uciekał. Tak właśnie można sobie wyobrazić, że większość mikrobów ucieka z naszych rąk, kiedy je myjemy mydłem.

 

 

 

Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu

W poniedziałek  w klasie IIIa odbyły się warsztaty kulinarne, na których dzieci wykonały jabłkowo-orzechowe kanapki w ramach programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”.

Na zdjęciach poniżej uczniowie klasy IIIa.

 

 

 

 

Pięknie, zdrowo i kolorowo w I a

Przez kilka dni rozmawialiśmy, między innymi, o zdrowiu, o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywaniu jako jednym z jego elementów. Dzieci rozpoznawały owoce i warzywa. W domach wykonały piękne i zdrowe kanapki, które można podziwiać na zdjęciach.

 

 

 

Zdrowo i smacznie w zerówce

W piątek uczniowie klasy 0 poznali działanie blendera kielichowego. Zajęcia poświęcone przydatnym w domu urządzeniom stały się inspiracją do stworzenia pysznego i zdrowego koktajlu. Dzieci samodzielnie pokroiły niezbędne składniki, z zainteresowaniem przyglądały się jak banan, awokado, szpinak, sok z cytryny i sok jabłkowy zamieniają się w pożywny ”Zielony koktajl”. Był on tak dobry, że wszyscy prosili o dokładkę! Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

 

 

NASZA PLACÓWKA

 

 

Zegar

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Styczeń 2022
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Imieniny